
CLASS and DBMD ICD-9 to ICD-10 Conversion Webinar 

Q: After October 1, do the current individuals with the ICD-9 codes have to ask the PMD 

to sign off on page 2 of Form 8578 with the new codes? 

A: If the ICD-10 code is a direct conversion, meaning there is no diagnostic decision made, then 

a provider can populate a new ID/RC and it does not require a physician's signature. If the 

individual has a new diagnosis with an ICD-10 code that does not have a direct conversion from 

their ICD-9 code, the provider has to have a physician provide an ICD-10 code and sing a new 

ID/RC. To identify if a DADS-approved related condition code has a direct conversion, you can 

access ICD Conversion Code Lookup for Related Conditions on the DADS ICD-10 webpage 

(http://www.dads.state.tx.us/providers/icd10/index.cfm). 

Q: Am I correct: you must obtain new documentation (doc signature and ICD-10 code) for 

every authorization that is tied to an ICD-9 code in order to bill after Oct 1? 

A: No. All ID/RC submissions for forms effective on or after Oct. 1, 2015, must contain valid 

ICD-10 codes only. However, you do not have to make changes until the time of the renewal, or 

if there is a significant change in the person’s status that would warrant a new ID/RC. Beginning 

on October 1, 2015, you may use Z76.89 as a transitional code on claims. 

Q: For acute care authorizations that start before and end after October 1, do we need to 

have both ICD-9 and ICD-10 codes on it? 

A: For inpatient claims, the date of service will determine the correct ICD code to place on the 

claim; for inpatient claims, the patient discharge date will determine the correct ICD code to 

place on the claim. If you are not a DADS contracted provider and are not a medical 

professional, this will not affect you. For more information about acute care claims, visit: 

http://www.cms.gov/Medicare/Coding/ICD10/ProviderResources.html , or 

http://www.tmhp.com/Pages/CodeUpdates/ICD-10.aspx. 

Q: How can we find the conversion for IDD codes if that is considered a secondary 

diagnosis for certain individuals? We've been told these aren't converted using the widget. 

A: These codes can be found on DADS ICD-10 Q/A page 

http://www.dads.state.tx.us/providers/icd10/faq.html, under the question "How do I know if there 

is a one to one match for an existing ICD-9 code?" 
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Q: How does the physician know which code is a related condition? 

A: The federal definition of a related condition can be found at 42 CFR 435.1010, or Texas 

Department of Aging and Disability Services Approved Diagnostic Codes for Persons with 

Related Conditions (http://www.dads.state.tx.us/providers/guidelines/icd-9-

cm_diagnostic_codes.pdf) DADS has provided a Physician letter attached to Information Letter 

No. 15-36, which can be used as a tool to help a physician to understand what DADS is requiring 

of providers to ensure uninterrupted eligibility of individuals in the CLASS and DBMD 

programs. You may also find the list of conditions, recognized by DADS which qualify an 

individual as having a related condition and the corresponding ICD-10 codes at, 

http://www.dads.state.tx.us/providers/guidelines/icd10-codes.pdf. 

Q: How will DADS work with DSAs who have trouble getting the physician to sign and fax 

the IDRC back with new ICD code in a timely manner? 

A: ICD-10 is required of all HIPPA-covered entities. That means all physicians that are billing 

for services are required to transition to ICD-10 on October 1, 2015. This transition is something 

they should already be prepared for. DADS has also developed a sample letter that a DADS 

contracted provider or LIDDA may give a physician to explain the effect of the ICD-10 

transition on an individual’s eligibility in the HCS and TxHmL programs. 

Q: Can you describe what diagnosis to use when submitting claims, if the individual 

receiving services does not yet have a valid ICD-10 code? 

A: You will be required to submit ICD-10 diagnosis codes on all claims for services delivered on 

or after Oct. 1, 2015. For services which are not directly related to a diagnosis, such as ICF/IID 

services, waiver services, and community care services, beginning Oct. 1, 2015, up to the date of 

a person’s IPC, DADS contracted service providers may use the following diagnosis code for 

claims submissions: Z76.89 (persons encountering health services in other specified 

circumstances). 

Q: Just for clarification, do we need all new IDRCs for CLASS and ICF regardless of when 

their current IDRC expires to be able to bill starting October1? 

A: No. All ID/RC submissions for forms effective on or after Oct. 1, 2015, must contain valid 

ICD-10 codes only. However, you do not have to make changes until the time of the renewal, or 

if there is a significant change in the person’s status that would warrant a new ID/RC. Beginning 

on October 1, 2015, you may use Z76.89 as a transitional code on claims. 
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Q: Please explain why two IDRCs for new enrollments for the months of Jun-Aug are 

required. Why are the two different coding systems necessary for these months only? 

A: Two ID/RCs are required for new enrollments during these months because it is unknown 

when the effective date of an ID/RC will be. Once an ID/RC is submitted, DADS Utilization 

Management and Review must review the form. Then they may approve the form, deny it, or 

request more information prior to approving it. Because the effective date is unknown, in order 

to assist providers from having to go back and obtain a new ID/RC if they have submitted the 

wrong version, DADS is directing them to fill out two ID/RCs at the time of submission, one 

with an ICD-9 code and one with an ICD-10 code, each one attested to by a physician. 

Q: Since DSA's will submit 2 ID/RC's for approval between June and October, will the 

CMA submit both copies of the ID/RC to DADS with IPC renewals or revisions? 

A: A CLASS CMA or DBMD provider should include an ID/RC reflecting ICD-9 coding when 

the enrollment effective date is prior to October 1, 2015. If the effective date of the enrollment 

IPC is October 1, 2015, or later, the submitter of the enrollment packet must include an ID/RC 

reflecting ICD-10 coding. The submission of both ID/RC versions will not result in remands 

from DADS PE/UR. Renewal ID/RCs do not require 2 forms.  For renewals, the ICD version 

will be driven by the effective date. 

Q: Are the ICD-10 codes currently available? 

A: Yes. CMS has a list of all of the ICD-10 codes. You may also be able to find the codes at 

various sites online. 

Q: What are you doing for authorizations that are already in place but expire after 

October 1 with the ICD-9 code. Are new authorizations going to be issued? 

A: Authorizations are not automatically going to be issued in the new code version. CLASS and 

DBMD providers must submit ID/RCs with effective dates on or after Oct. 1, 2015, with valid 

ICD-10 codes only. However, CLASS and DBMD providers do not have to make changes until 

the time of the renewal, or if there is a significant change in the person’s status that would 

warrant a new ID/RC. 



Q: What is the time frame for how long code Z76.89 can be used, and will this be accepted 

by all carriers? 

A: You may use Z76.89 on claims from October 1, 2015 through October, 1, 2016. DADS 

advises providers to use an individual's valid ICD-10 code once it has been established for 

claims. 

Q: Will there be a related condition diagnosis list? 

A: You may find the list of conditions, recognized by DADS which qualify an individual as 

having a related condition and the corresponding ICD-10 codes at, 

http://www.dads.state.tx.us/providers/guidelines/icd10-codes.pdf. 

Q: Does the DSA RN fill out the IDRC and take it to the PMD? Or does the family take the 

completed IDRC to the PMD? 

A: The DSA or DBMD provider is responsible for ensuring that the ID/RC is filled out correctly, 

and that it has the correct ICD code version. If the ICD-10 code is a direct conversion from the 

original ICD-9 code, there is no need to get a physician to sign the ID/RC. If there is not a direct 

conversion (meaning the individual will have diagnosis and associated code) DSAs and DBMD 

providers must have a physician provide a new ICD-10 code and attest to the diagnosis by 

signing the ID/RC. 

Q: Are we required to submit an IDRC with ICD-10 coding for enrollments already made 

this month - June? 

A: If you submitted the ID/RC with an ICD-9 code prior to Information Letter No.15-36 being 

published on June 11, 2015, then you do not need to submit a new ID/RC. However, you will 

need to submit a new ID/RC next year with a valid ICD-10 code. If you submitted an ID/RC 

after June 11, 2015, with an ICD-9 code, you will need to submit an ID/RC with an ICD-10 

code. 

Q: Is there a testing schedule, and if so, what is it? Do you have an open testing? 

A: Testing is an important part of the ICD-10 transition. DADS and Accenture have remediated 

all of the systems used by DADS providers and have been conducting internal testing. If you use 

a third party billing system or have any specific questions about testing, please contact 

ICD10@dads.state.tx.us. 
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Q: Are there ICD-10 webinars that are just for LTC nursing home facilities, and what they 

need to do for the transitioning of ICD-10? 

A: DADS is not holding any webinars specific to NFs; however, there are many resources 

available on the internet. The DADS ICD-10 Training Resources webpage provides helpful 

information that may be of interest to 

you.(https://www.dads.state.tx.us/providers/icd10/training.html) DADS updates this website as 

resources and information becomes available. CMS.gov is a good source for information and 

resources for providers of nursing facilities. 

Q: Do we have to convert all ICD-9 to ICD-10 codes on the system as of 9/31? 

A: No. All ID/RC submissions made on or after Oct. 1, 2015, must contain valid ICD-10 codes 

only. However, you do not have to make changes until the time of the renewal, or if there is a 

significant change in the person’s status that would warrant a new ID/RC. You may use Z76.89 

as a transitional code on claims. 

https://www.dads.state.tx.us/providers/icd10/training.html
http://www.cms.gov/

